Milliardvirksomheden der ikke findes

Hvordan en virksomhed uden direktør, bankkonto, CVR-nummer eller adresse rejste en
milliard kroner på 3 uger.

For omkring en måned siden fik jeg tilsendt et link til Ethereum’s hjemmeside (Ethereum er en offentlig blockchain der fungerer lidt ligesom Bitcoin, men som også kan afvikle komplekse programmer, apps eller kontrakter, men mere om det senere).

“har du set denne?” (link til Ethereum video)

“Ja da, har vidst også nævnt det over for dig mange gange efterhånden 😉
 

“Selvfølgelig har du fortalt om det. Det er bare først nu jeg forstår det 😉

Uanset om vi helt forstår Ethereum eller ej så er det en teknologi der i øjeblikket er ved at spænde buen ganske hårdt og i løbet af de sidste to uger radikalt har ændret hvordan vi bør definere begreber som “deleøkonomi”, “crowfunding” og enda “virksomheder”. Dette sker vel og mærke imens størstedelen af de foredrag jeg tager ud og holder primært handler om Bitcoin og hvordan finanssektoren selv kan benytte privat blockchain teknologi til øget digitalisering. (Bemærk at der er en “lille” slåfejl i mit tweet og der selvfølgelig ikke er tale om 140.000 dollars, men 140 millioner dollars!)


Hvad er Ethereum?

Ethereum er en offentlig/permissionless blockchain ligesom Bitcoin og præcis ligesom Bitcoin-netværket har bitcoins så har Ethereum sin egen kryptovaluta der hedder ether. Ether-valuta bliver minet, lidt ligesom bitcoins og kan købes og sælges hos børser for bl.a. Euro eller direkte for bitcoins på sider som Shapeshift.io.

Men hvad kan Ethereum?
Tjaa.. Det er lidt svært at forklare, for Ethereum kan nærmest alt som vi kan tænke os til og det spændende er derfor ikke hvad Ethereum kan, men derimod hvilke apps vi vælger at programmere og derefter “installere” på Ethereum.

Fedt, nu er jeg bare endnu mere forvirret, tak Simon!?
Ok, jeg prøver at gøre det så pædagogisk som muligt uden det bliver ren “Ethereum for dummies”.
Ethereum er en slags computer der ikke ligger i en lomme, står på et skrivebord eller er gemt i et serverrum. Derimod er Ethereum-computeren virtuel, blockchain-baseret og kører i øjeblikket synkront på omkring 6500 forskellige, mere eller mindre anonyme computere fordelt over hele verden. Dette giver Ethereum-computeren en samlet regnekraft der tilsvarer din gode gamle Nokia 3310 (Lav regnekraft er et af de trade-offs man indtil videre må leve med i decentrale systemer).

En 3310 er dog slet ikke nogen sløv computer, og virker helt fint til fomålet så længe der er tale om velskrevet kode der ikke skal håndtere f.eks. tunge beregninger, grafik, store databaser/filer osv. så på trods af den begrænsede regnekraft så kan Ethereum-computeren fuldt ud afvikle alle typer blockchain-apps en programmør kan tænke sig til og formulere som computerkode.

Ny ether-valuta bliver løbende skabt/minet (ca. hvert 10 sekund ) ved at et globalt netværk af minere afvikler samtlige af disse aktive apps. Når en programmør ønsker at “tænde for” sin ethereum-app så betaler han også en meget lille mængde ether-valuta til minerne for hver linje kode i hans app som de skal afvikle (hvilket kan sammenlignes med hvordan du selv betaler for mere strøm fra elselskabet jo mere din egen computer/smartphone/Playstation arbejder). Dette forhindrer at fejlbehæftede apps kan “fryse” Ethereum computeren og giver samtidig de 6500 minere et økonomisk incitament til at fortsætte med et drive den virtuelle Ethereum-computer. Det faktum at alle minere bliver nød til at afvikle alle apps på samme tid er hvad der gør at alle apps og blockchainen konstant er lige langt i deres processer. Ethereum/blockchain-“apps” bliver også populært kaldt for “smart-contracts” eller “DAOs” Decentralised Autonomous Organizations.

ab5yet

DAO’s og milliardvirksomheden der ikke findes
Som nævnt tidligere er det ikke Ethereum i sig selv der er spændende, Ethereum er bare en global, censur-fri, virtuel computer bygget direkte oven på sin egen decentrale kryptovaluta.. ok det er faktisk vildt spændende, men det er altså ikke det det skal handle om nu.
Det skal derimod handle om en speciel Ethereum app, og ikke bare en hvilken som helst en af slagsen, for denne app er intet mindre end selve infrastrukturen der ligger til grund for det absolut største crowdfunding projekt i verdenshistorien! i skrivende stund med en funding tilsvarende intet mindre end 150 millioner amerikanske dollars.. og stadigt stigende.

“The DAO” er navnet på denne app og kort fortalt er The DAO et program, en organisation, en bevægelse og en virksomhed, men The DAO er samtidig også et teknologisk, økonomisk, demokratisk og anarkistisk manifest der skubber grænserne for hvordan vi kommer til at definere de selvsamme begreber i fremtiden.
En ting står dog fast allerede i dag, crowdfunding bliver aldrig det samme igen.

Sådan crowdfunder du på Ethereum
The DAO er en form for equity crowdfunding baseret på ether-valutaen der i øjeblikket har en samlet markedværdi på ca. 1 milliard dollars og måden hvorpå du deltager i funding processen er utrolig simpel (såfremt du altså har noget ether at investere)
Step 1. Åben The DAO’s hjemmeside
Step 2. Send ether-valuta fra din wallet til denne adresse/konto (en wallet er et helt almindeligt computer program du henter og installerer på din PC eller MAC)

Bum færdig!
Din wallet holder nu dit crowdfunding ejerbevis. Bemærk at der intet login er, ingen mail adresser der skal indtastes og du skal ikke sende hverken pas eller kørekort for at blive godkendt. Kun ether.

Screen Shot 2016-05-18 at 13.20.38
Screenshot fra The DAO’s crowdfunding hjemmeside

Tillykke du har nu crowdfunded og hvis du havde læst den offentligt tilgængelige kode der udgør The DAO-appen ville du kunne se at den er skrevet således at så snart du sender ether til den specifikke adresse så får du automatisk (og uden at stole på nogen) et tilsvarende ejerbevis sendt direkte tilbage i selvsamme wallet som du sendte fra. Dette ejerbevis giver dig nu (100 % sikker kryptografisk) ret til at stemme om beslutninger i The DAO og din stemme vil automatisk blive vægtet ud fra størrelsen af ejerbeviset i din wallet. Alt dette er skrevet ind i app-koden og bliver synkront afviklet på Ethereum-computeren der som sagt kører oven på 6500 computere fordelt over hele kloden.
Skulle du senere hen ønske at sælge dine ejerandele er det næsten ligeså let som da du købte dem. En ureguleret og decentral handels platform vil nemlig sørge for at du hurtigt kan veksle tilbage til ether, bitcoins eller i sidste ende f.eks. euro.

Generalforsamling og forvaltning på Blockchainen
The DAO råder i øjeblikket over lige godt én milliard kroner i ether og på bedste demokratiske vis står disse ether frosset og kan ikke sendes videre uden at majoriteten af de stemmeberettigede stemmer for den enkelte transaktion (hvilket naturligvis bliver håndhævet af blockchainen og de 6500 minere som vedligeholder den). Der er så at sige ingen fare for at Kasseren stikker af til Panama med pengekassen mens resten af bestyrelsen er i sommerhus.

Hvad er meningen?
Selve formålet med The DAO (udover at være en decentraliserings tour de force) er at støtte forskellige projekter mere eller mindre som en traditionel investeringsforening hvor medlemmer stemmer om hvilke projekter der skal investeres i. Nogle af de første projekter der står til at blive støttet er virksomheden Mobotiq som bygger en modulær el-bil der kan lejes via Ethereum og projektet Slock.it (der også selv er en DAO) der arbejder på et intelligent blockchain låsesystem der gør at du på bedste AirBnB-vis kan udleje din lejlighed, imens betaling, rating, forsikring og udstedelsen af midlertidige digitale nøgler til hoveddøren alt sammen foregår via Ethereum blockchainen.

Hvordan eksisterer en virksomhed kun på internettet?
Svaret er at det gør den heller ikke.. rigtigt.
Meget få ting eksisterer kun på nettet og selv om The DAO har milliardvis af magiske internetpenge syet sikkert ind i deres digitale madras så undgår de altså ikke at skulle interagere med den virkelige verden hvor kontrakter underskrives med blæk eller papkort, mennesker af kød og blod får udbetalt deres løn i papir penge og hardware som f.eks. biler og smarte-låse bliver produceret på kinesiske fabrikker der ikke kan betale deres skat med hverken ether, bitcoins eller DAO ejerbeviser.

For at finde løsningen på netop dette problem skal vi et smut til Schweiz, der ikke bare er landet hvor du kan betale for offentlige services med bitcoins, men også et land hvor lovgivningen omkring blockchains og kryptovaluta er liberal og hvor man ikke behøver samle så meget personlig information om sine kunder, ejere eller samarbejdspartnere. Begge dele meget klare fordele hvis man er en virksomhed der ikke eksisterer og ejerkredsen består af tusindevis af anonyme blockchain-ejerbeviser fordelt på diverse Ethereum wallets.

Den konkrete løsning for The DAO er en stråmands-lignende konstruktion kaldet DAO.LINK hvor igennem leverandører af services til DAO-projekter kan blive betalt i almindelig valuta gennem den schweiziske kryptovaluta vekselerer-virksomhed Bity.com. Hos Bity opretter leverandørerne en brugerkonti der giver Bity mulighed for at modtage ether fra en DAO, veksle dem til f.eks. Euro eller Schweizerfranc og derefter sætte dem direkte ind på leverandørens bankkonto. Tillykke du har nu fået løn fra en en virksomhed der ikke findes.

Demokratiske processer på anarkistiske blockchains
At alle stemmer om alting hele tiden er meget demokratisk, men samtidig også hamrende ineffektivt og hvis ens stemme tilmed ikke er særlig meget værd (hvis du f.eks. kun har ejerbeviser tilsvarende 100 kr), så er det nok ikke en process du ønsker at deltage specielt aktivt i, dette er naturligvis en udfordring som på sigt kan skabe problemer og handlingslammelse for en DAO.
For at løse denne udfordring i DAO’en kan medlemmerne/ejerne på sigt vælge at udnævne kustoder således at mindre beslutning ikke behøver at kræve afstemninger blandt tusindevis af individer hver gang. Denne process kender mange måske under betegnelsen flydende demokrati hvor en stemme kan overdrages til en anden, men også trækkes tilbage såfremt denne kustode ikke forvalter din stemme som du ønsker, og reglerne for dette, de er selfølgelig også skrevet direkte ind i app-koden.
Måske vores eget lille kongerige på sigt ender med at måtte søge inspiration fra de uregulerede og lovløse blockchains næste gang vores egne demokratiske processer trænger til en software opdatering?

Virker det så?
Hvis jeg skal være ærlig så aner jeg det simpelthen ikke. Der er så latterligt mange ting der kan gå galt med et decentralt crowdfunding projekt der har mere end 1 milliard kroner i ekstrem volatil kryptovaluta stående på verdens største fælleskonto, bygget på uprøvet teknologi, uden reel ledelse, med en yderst “luftig” forretningsplan og tusindevis af anonyme og/eller højrøstede internetkokke der seriøst kan fordærve maden.

Samtidig tror jeg dog også at selv hvis noget går alvorligt galt i første forsøg så vil det kun føre til at næste version af The DAO bliver bedre skruet sammen.
Om The DAO kommer til at fungerer ved jeg ikke, men DAO’er kan ikke længere ignoreres og de er netop kommet galopperende direkte ind i det fine selskab på en gedebuk og står nu og spørger os om de må stege deres døde krage sammen med vores hanekyllinger?

Blockchains, smarte kontrakter og DAO’er er teknologier der måske virker eller måske gør det snart, men det vigtige spørgsmål at stille os selv er  “hvad vi har tænkt os at bruge dem til hvis de gør? ”

Skal de styrke demokratiet eller måske bruges til statsundergravende virksomhed? og i så fald hvilken stat? måske nogle korrupte stater ligefrem har godt af at blive undergravet lidt af deres egen befolkning?
Skal de bruges til skatteunddragelse eller til fuldautomatisk registrering og betaling af skattepligtig indkomst?
Skal de bruges som fundamentet for den nye andelsbevægelse så den kan konkurrere med kommercielle virksomheder som AirBnB og Uber eller måske tage over i lande og byer hvor disse tjenester er blevet kendt ulovlige og lukket?
Skal de bruges til at skabe nye betalings og finansierings systemer i den 3. verden eller skal de bruges til decentrale pyramidespil og online casinoer der lokker penge ud af de selvsamme mennesker?
Jeg kender selvfølgelig ikke svaret, men hvis vi går ud fra blockchainsystemerne virker som de skal så afhænger det kun af to ting.

Hvilke blockchain-apps bliver der programmeret? og hvilke af disse apps vil blive benyttet?

Udgivet af

Simon Ousager

Redaktør på Blogchain.dk og ejer af konsulent virksomheden Paradigm Consult